Aktuelt

13.09.2023: Nå skal Lutefiskfestivalen til USA! 11. november skal Lutefiskfestivalen i samarbeid med Norway House i Minneapolis/Minnesota servere lutefisk til drøyt 200 norsk-amerikanere lutefisk på ekte, norsk vis.

Hvor mange vet at det serveres – og spises MER lutefisk i USA enn i Norge? Det skyldes selvfølgelig det store innslaget av amerikanere med norske røtter i USA, og ingen «elsker» alt norsk mer enn norsk-amerikanere.
Bare i Minnesota er andelen drøyt 13 prosent av en befolkning på drøyt 5,7 millioner.  Ja, de «spiser» lutefisk – men HVORDAN? Med poteter, mais, hvit saus, litt lutefisk (kanskje litt skjelven) – gjerne supplert med kjøttkaker!
Så derfor: Vi skal bringe med oss den ekte, norske måten å spise lutefisk på. Og med oss på laget har vi premiert kjøkkensjef/kokk Rune Veslum, NKL. Rune skal sørge for at alt blir utført slik det skal gjøres, at fisken blir perfekt, og «skiver» – slik lutefisken skal. Og sammen med ham skal vi ta med oss elever og faglærer fra Storhamar videregående skole, matfag.
I ett år har vi hatt møter på Zoom med Tom Solberg i Minneapolis (opprinnelig hamarsing). Uten Tom sitt kjennskap til Minneapolis/Minnesota, hans kontaktnett og entusiasme, hadde dette vært vanskelig å realisere. I august reise styremedlem Tore Løvås og festivalsjef Oddvar Hemsøe til Minneapolis for å møte sentrale personer og samarbeidspartnere. En særdeles vellykket og effektiv tur, ikke minst takket være Tom sitt velregisserte program.
Det blir spennende – og vi gleder oss!

10.09.2022: I anledning Lutefiskfestivalens 10-årsjubileum, tjuvstarter vi tirsdag 1.11 med «Damenes frihetsaften» – BOBLER OG LUTEFISK på Stallgården.

I mange år har «noen» menn i Hamar invitert «noen» andre menn til lutefisklaget «Herrenes frihetsaften». Men nå er det damenes tur!
Tanken med BOBLER OG LUTEFISK er å skape en ny, litt grensesprengende arena, både i møtet mellom den tradisjonsrike lutefisken og tilhørende drikke, og ikke minst for kvinner generelt. Dette skal bli en arena hvor kvinner møtes på tvers av jobb, yrke, interesser og sosiale relasjoner – og en arena hvor kvinner virkelig skal dele spennende idéer og erfaringer, og ikke minst heie på hverandre!
Etter responsen å dømme vil de 46 plassene forsvinne på et blunk! Heller ikke her vil det være rom for forhåndsbestilling eller reservasjoner.
Påmelding starter, som for resten av lutefiskmåltidene under festivalen, 15. SEPTEMBER

Foruten at statsarkivar Vigdis Stensby vil by på godbiter fra Stallgårdens mangfoldige historie, vil det selvfølgelig bli en «Damenes tale». Men hvem som dukker opp, blir en hemmelighet….

05.09.2022: Trond Øveraas er sammen med sin kone og tre par til «fast inventar» på Lutefiskfestivalen. I anledning årets 10-årsjubileum tilbyr han 20 prosent til alle som kan dokumentere at de er påmeldt.

For hva er vel mer naturlig enn at man finner fram finstasen når bordet er pyntet til fest og det serveres lutefisk? Og skulle dressen være litt snau, eller kjolen ikke helt falle i smak lenger, så bør du definitivt benytte anledningen til å gjøre et godt kjøp hos Øveraas på CC Hamar.

Tilbudet gjelder i «lutefiskuka» fra og med mandag 31. oktober til og med lørdag 5. november 2022. Ordningen fungerer slik: Den som ordner påmelding for seg og de andre i gruppa, sender kopi av sin kvittering – pluss navnene på alle i gruppa – på e-post til: overaas1977@gmail.com

Når du kommer til butikken viser du til påmeldingen. NB: Tilbudet gjelder ikke Parajumpers.

03.09.2022: Endelig! Hamars legendariske Stallgården gjenoppstår som spisested, og hva er mer naturlig enn å invitere lutefiskelskere til Bykjelleren og Bystua?

En bedre gave i anledning 10-årsjubiléet til Lutefiskfestivalen kunne vi neppe ha fått. Vi tar neppe munnen for full når vi sier at alle som har spist lutefisk i Hamar har en relasjon til nettopp Stallgården. I mange år var dette selve arnestedet for folk som gikk ut for å spise lutefisk i Hamar. En stor takk til brødrene Truls og Tom Håkonsen i CREDO Gruppen som har satt seg som mål å gjenskape ett av Hamars «landemerker».

Daglig leder og kjøkkensjef Odd Kåre Brendemoen lover ingen eksakt åpningsdato, men i løpet av oktober vil dørene bli åpnet. Per dato er alt i rute, og siden Lutefiskfestivalen fikk anledning til å ta en tjuvtitt sammen med Odd Kåre, restaurantsjef Dag Henning Andersen og HA’s journalist Jo Espen Brenden, er det grunn til å glede seg! Dette blir bra!

01.09.2021: Gå ikke glipp av denne muligheten! I samarbeid med Hotel Victoria Hamar og Hamar teater tilbyr Lutefiskfestivalen og Hamarrevyen LATTER OG LUTEFISK.

Den gamle kommunestyresalen i Hamars gamle rådhus er virkelig en perle av et lokale. I dag utgjør Festsalen ett av de mange vakre tilstøtende rom til Hamar teater, og alle er som skapt for høytid og fest.
LATTER OG LUTEFISK betyr at du først ser Hamarrevyen kl 1800 på LØRDAG 6. november. Etter forestillingen rusler du ned trappa og inn i Festsalen hvor det serveres lutefisk kl 19.30. Maks 100 plasser – så VÆR TIDLIG UTE!

– Du bestiller MIDDAGEN her: https://lutefiskfestivalen.no/produkt/first-hotel-victoria-hamar-lordag-2-11-revy-og-lutefisk/
– Du kjøper BILLETTER til Hamarrevyen her: https://ebillett.no/events?search=hamarrevyen

Ønsker du hotellrom, ta kontakt med Victoria Hotel Hamar på telefon: 62 02 55 00 eller epost: trine.larsen@olavthon.no

14.09.2020: Samarbeidet med mesterkokk Øyvind Bøe Dalelv fra 2019 bærer nye frukter: I år har Lutefiskfestivalen tatt noen skritt sør-østover i byen, til Victoriakvartalet, hvor Hamars (foreløpige) siste tilskudd av nye spisesteder – IL TEATRO – varter opp med spennende italienske retter basert på utvannet tørrfisk.

– I Italia er tørrfisk, eller «stoccafisso» som det heter på italiensk, veldig populært. Vi synes det er spennende å få anledning til å vise våre gjester hva denne fantastiske råvaren kan brukes til. Vi er så heldige å få utvannet tørrfisk fra Brødrene Andreassen Værøy AS, og gleder oss til å reservere annen etasje i Il Teatro til Lutefiskfestivalens deltakere, sier restaurantsjef Salvatore Putzo, som selv er fra Sardinia i Italia.

I samarbeid med Lutefiskfestivalen tilbyr Il Teatro følgende menyer til kr 500,- per pers: Pizza stoccafisso med tomat San.Marzano, kapers, oregano, oliven, soltørkede tomater, stoccafisso, persille og olioextravergine, Spaghetti cacio pepe e stoccafisso: Spaghetti, stoccafisso, parmesan, pecorino, sitronskall og pepper og Bruschetta di stoccafisso: Stoccafisso marinert i sitron, chili, rød løk, cherrytomat og salt servert på en bruschettone (en skive av hjemmebakt brød) olioextravergine og rucola.

Til disse rettene kan man velge mellom rød og hvit vin: Primitivo Puglia igp (okologisk) og Malvasia Puglia igp (økologisk). For hver rett inkl to glass vin koster det kr 500,- per pers.

– Det er nettopp et samarbeid som dette Lutefiskfestivalen setter ekstra pris på. På den ene siden ønsker festivalen å fremheve tørrfisk som råvare, ikke bare til lutefisk. I tillegg har vi MYE å lære av italienerne som er fantastisk dyktige på stoccafissoretter, sier festivalsjef Oddvar Hemsøe.

10.09.2019: Mesterkokk Øyvind Bøe Dalelv og Lutefiskfestivalen utvider og formaliserer samarbeidet. – På tross av svært travle dager har Dalelv sagt «ja» til å gå inn i festivalens styre og bli en av Lutefiskfestivalens viktigste sponsorer, sier festivalsjef Oddvar Hemsøe.

Samarbeidet mellom Årets Kokk-kandidat 2019, Øyvind Bøe Dalelv og Lutefiskfestivalen oppstod i 2018. Dalelv var både representert på Lutefiskfestivalens stand på «Midt i matfatet» i Vikingskipet og på festivalens «pop up-butikk» i Hamar. – At vi nå utvider og formaliserer samarbeidet med Øyvind ytterligere, er rett og slett fantastisk. Bodøværingens lidenskap for tørrfisk som råvare er nasjonalt kjent. Med ham på laget blir det utvilsomt morsommere og mye mer motiverende å legge tid og krefter i Lutefiskfestivalen. I noen måneder fram til kåringen av Årets Kokk i Mathallen i Oslo 24. september, vil Øyvind riktig nok være i «bobla si». Det betyr at vi dessverre ikke får ham med oss på festivalens stand på «Midt i matfatet» 20. – 22. september. Men på Lutefiskfestivalen vil han dukke opp, sier Hemsøe som samtidig oppfordrer alle til å heie på Øyvind Bøe Dalelv i konkurransen om Årets Kokk.
Til tross for sin unge alder (29) har Dalelv allerede en imponerende merittliste. Han har i flere år vært soussjef hos Bocuse-kokk Bent Stiansen ved Statholdergaarden i Oslo, og ble Årets Kokk i Norge i 2016. I 2017 sjokkerte han hele Spania med å bli verdensmester i tapas. Dagbladet skrev at prestasjonen var «…som å slå Usain Bolt på hjemmebane». Nå er Dalelv en av fem kandidater til tittelen som Årets Kokk i Norge 2019.
Lutefiskfestivalen arrangeres i år for sjuende gang, og skjer i dagene 30.10 – 02.11. Påmelding starter som vanlig 15. september.

«Innlandshavet» ble til «Land møter hav»

07.11.208: Endelig ble idéen om en ny felles, nasjonal bioøkonomiarena for både blå og grønn næring en realitet. 7. november var et hundretalls deltakere fra hele landet samlet til «LAND MØTER HAV» i Kulturhuset i Hamar.

Dermed gikk også startskuddet for en årlig nasjonal konferanse som samler de nasjonale fagmiljøene innenfor landbruks- og havbruksnæringene.

På nettsidene til NCE Heidnar Biocluster står følgende: «Arrangørene bak Lutefiskfestivalen ved daglig leder Oddvar Hemsøe foreslo å etablere konferansen «Innlandshavet», der ledere fra hver sektor kunne møtes til idéutveksling og diskusjon. Lutefisk er i seg selv en «blågrønn» rett, med kombinasjon av råvarer fra både havet og jorda.

Årets konferanse «Land møter hav» er basert på disse tidlige initiativene. Ønsket om å inkludere store deler av blått og grønt næringsliv i Norge, gjorde det naturlig å involvere flere næringsklynger i arrangementet. I tillegg til Heidner Biocluster fra grønn sektor, er de tre ledende klyngene fra blå sektor, NCE Seafood Innovation, Blue Legasea og Biotech North medarrangører.

Slik håper vi å bidra til flere innovasjonsprosjekter mellom blå og grønn sektor og økt verdiskaping fra bioressursene i Norge».

 

Øyvind Bøe Dalelv nytt æresmedlem

03.11.2018: Tradisjonen tro arrangerer Lutefiskfestivalen hvert år et eget lutefiskmåltid med spesielt inviterte gjester. I år ble Øyvind Bøe Dalelv utnevnt til nytt æresmedlem.

Årets æresmiddag ble servert på Basarene som selvfølgelig kunne by på utsøkt lutefisk fra Værøy, ikke minst til ære for festivalens mange gjester fra produsent og samarbeidspartner Brødrene Andreassen Værøy AS. I tillegg hadde vi også gleden av å ha fiskeren representert; skipper Oddleiv Grotle er fast leverandør.

Årets middag ble riktig nok noe spesiell: Vi markerte festivalens første æresmedlem Jahn Otto Johansens bortgang med ett minutts stillhet. Deretter fikk festivalens andre æresmedlem; tidligere fiskeriminister Elisabeth Vik Aspaker følge i den fåtallige «klubben». Om sin egen utnevnelse sa Øyvind Bøe Dalelv:

– Dette er utrolig stort for meg og jeg lover fronte festivalen videre, og ikke minst få flere kokker med på laget for å fronte lutefisken.

 

Lunsjservering hos 4Men

03.11.2019: Hvem hadde trodd at de skulle få servert lutefisk- og tørrfiskretter av en mesterkokk i en tidligere klesforretning? Takket være et utmerket samarbeid med Bylab Hamar ble det mulig.

Lutefiskfestivalen fikk et løft i 2018 da vi innledet samarbeid med tidligere verdensmester i tapas (2017) Øyvind Bøe Dalelv. Takket være ham kunne Lutefiskfestivalen lørdag 2. november åpne pop-up restaurant i de gamle lokalene til 4Men i Strandgata i Hamar. Et hundretalls fornøyde lunsjgjester fikk ikke bare en rimelig og særdeles velsmakende lunsj. Det vanket både gode råd og muligheter til å gjøre en skikkelig god handel med produsent Brødrene Andreassen Værøy AS som kunne by på lutefiskloins og gourmétpakker med utvannet tørrfisk. I tillegg var det mange som sikret seg vakuumpakkede gourmétpoteter av sorten «Gulløye» fra Nord-Norge og lutefiskbacon fra Gilde/Nortura.

Etter to vellykkede eventer, først Midt i matfatet i Vikingskipet på stand hos Lutefiskfestivalen og lunsjservering under selve festivalen 3. november, har jeg fått en helt ny giv for å fronte den fantastiske råvaren vi har i landet og sjømaten jeg er oppvokst med fra Nord Norge. Jeg håper resten av landet og alle storbyer er med å feire med god lutefiskservering og ikke minst ta med seg tradisjonen videre i framtiden, oppsummerte Øyvind Bøe Dalelv de to helgene i Hamar.

Hjeltnes presenterte ølbryggere på Gravdahl bokhandel

31.10.2018: For sjette året på rad inviterte Gravdahl bokhandel i Hamar og Lutefiskfestivalen til bokkafé. Arne Hjeltnes hadde med seg sin rykende ferske bok om norske mikrobryggerier.

Med boka «Øl og brygg i bygd og by» inviterte Hjeltnes hamarsingene denne kvelden til et muntert kåseri om en herlig brokete forsamling entusiastiske nordmenn som har omsatt drømmen om å brygge sitt eget øl til virkelighet.

Dessutan: Øl og lutefisk høyrer jo definitvt saman, sa Hjeltnes, og ga klart og tydelig uttrykk for sin store begeistring for Lutefiskfestivalen. Vi bød selvfølgelig på vårt nye øl til lutefisk: «TALAS OM ØL TIL LUTEFISK».

Verdensmester disket opp

22. 09. 2018: I forkant av matmessen «Midt i matfatet» i Vikingskipet inngikk Lutefiskfestivalen et samarbeid med mesterkokk Øyvind Bøe Dalelv. Ikke alle skjønte hvilken norsk kokkekjendis de hadde med å gjøre på festivalens stand.

Sammen med frivillige fra Lutefiskfestivalen og Terje og Randi Andreassen fra Lutefiskfestivalens nye samarbeidspartner; tørrfisk- og lutefiskprodusent Brødrene Andreasen Værøy AS, ble det delt ut materiell og gode råd om tilbereding av tørrfisk og lutefisk.

– Veldig spennende og veldig morsomt. Jeg kommer gjerne igjen neste år, og da skal vi lage en enda bedre stand sammen, sa Dalelv. Verdensmesteren i kokkekunst fra 2017 (tapas i Spania) serverte ertesuppe med bacon og sprøstekt bacon samt utvanna tørrfisk med jordskokk og løk. Om det smakte? Det var ikke så mye som et par smuler eller en skvett suppe igjen da dagen var over.

En bauta har gått bort

02.01.2018: I dag fikk vi den forferdelig triste beskjeden: Jahn Otto Johansen er død, 83 år gammel.

Han var den selvskrevne kandidaten som Lutefiskfestivalens første æresmedlem – og høye beskytter. Tildelingen skjedde etter at Jahn Otto hadde kåsert om lutefisk basert på sin egen prisbelønte bok om lutefisken i en fullsatt bokkafé i Gravdahl Bokhandel  torsdag 6. november 2014. Siden har han fulgt oss trofast, de senere årene sammen med sin kone Siv Kirsten. Det eneste unntaket var i 2016, da Jahn Otto i en lengre periode var innlagt på Sofies Minde i Oslo. Derfor var det ekstra gledelig å ha dem begge tilbake i Hamar under Lutefiskfestivalen 2017.

De fleste lutefiskelskere i Norge kjenner hans lidenskap for dette festmåltidet, og det er ikke uten grunn at Lutefiskfestivalen bruker følgende sitat fra boken hans: «Det må være noe i lutefisken som frembringer de gode i oss». Det har heller ikke manglet på «godord» om Lutefiskfestivalen fra Jahn Otto, og det er klart det varmer en entusiast at han, på sin Facebook-profil etter fjoråret besøk blant annet skrev følgende: «Hemsøe fortjener selv alle tenkelige ordener og utmerkelser». 

Det har vært en glede å ha ham som vår æresgjest siden 2014, og vi savner ham allerede. Ingen av oss som satt rundt bordet for Lutefiskfestivalens spesielt inviterte gjester på Stortorvet Gjestgiveri i Hamar lørdag 4. november, vil glemme dette måltidet. Jahn Otto var et naturlig midtpunkt: Usedvanlig kunnskapsrik, vennlig, raus, klok, humoristisk og til stede. Lutefiskfestivalen har mistet en god venn og en fantastisk ambassadør.

Våre tanker går til familien, og i særdeleshet til Siv Kirsten.

Dette kommer til å bli en slager!

15.09.2017: Sånn går det når man får en idé og deler den med entusiastiske mennesker: Atle Matisen, Pizzanini Hamar tok utfordringen på strak arm, og laget en utrolig velsmakende pizza basert på utvannet tørrfisk.

Nyvinningen ble først lansert som «lutefiskpizza». Det var kanskje ikke så lurt, for bestillingene uteble på Pizzanini under Lutefiskfestivalen 2017. Derfor har årets pizzanyhet i Hamar i stedet fått det mer dekkende navnet «Pizza Stoccafisso» – den italienske versjonen av «Stockfish» (tørrfisk).

Vi delte ut smaksprøver på Lutefiskfestivalen sine stands på Midt i Matfatet og i sentrum i forkant av festivalen. Dommen var entydig: Kjempegod!

Ny nasjonal blå/grønn arena for bioøkonomi

06.09.2016: Lutefiskfestivalen har hatt en sentral rolle i etableringen av INNLANDSHAVET, Norges første arena for bioøkonomi som samler den blå og grønne sektor til samme konferanse om framtidig norsk matproduksjon.

Den første arenasamlingen vil foregå i Hamar kulturhus torsdag 3. november 2016 under Lutefiskfestivalen. Ambisjonen er å ha en slik arena hvert år koblet til samme arrangement på samme sted, til samme tid.

I dag er det ingen felles arena for utveksling av forskning, innovasjon og næringspolitiske muligheter innenfor sjømat og landbruk i Norge. Sjømatnæringen opererer for seg, landbruket for seg. Den blå og grønne næringen mangler en møteplass for å utveksle meninger, kunnskap og framtidstanker. Dette bekreftes i begge næringer og i politisk ledelse.

INNLANDSHAVET har støtte i regjeringen, representert ved tidligere fiskeriminister, nå EU-minister Elisabeth Aspaker, fiskeriminister Per Sandberg, i Stortinget repr. ved Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget. Dessuten har tidligere statsråd Sylvia Brustad vært en god støttespiller. Initiativtakere er CEO Thomas Farstad i Norway Seafoods og Oddvar Hemsøe, Lutefiskfestivalen.

Midt i matfatet 2015

21.09.2015: Lutefiskfestivalen var også i år representert på årets Mat- og landbruksfestival «Midt i matfatet» i Vikingskipet 18. – 20. september.

En av de mange som stakk innom standen vår i år var selveste langrennsdronningen. Marit Bjørgen tok seg god tid og viste stor interesse og begeistring for idéen om å arrangere en egen festival for det tradisjonsrike lutefiskmåltidet.

Det var også veldig gledelig å bli møtt med så mye begeistring for festivalen fra de mange utenbys og tilreisende. Det styrkes oss i troen på at Lutefiskfestivalen kan bli det reiselivsarrangementet som vi har ambisjoner om.

Takk til Hamar Olympiske Anlegg, HOA og Hamarregionen Reiseliv for nok et glimrende arrangement! Vi er selvfølgelig på plass i 2016 også.

Aspaker til Simenstad

20.10.2015: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker er hovedgjest under middagen på Simenstad Gard 6. november i anledning markeringen av fødselsdagen til Henriette Schønberg Erken.

Statsråden uttrykte stor begeistring for såvel Lutefiskfestivalen som butikken til Knutstad & Holen i Hamar da hun var på snarvisitt i byen 23. desember 2014. Hun mente at det var nærmest «naturstridig», men ikke desto mindre hyggelig og interessant, at en innlandsby som Hamar så til de grader har markert seg på Norgeskartet når det gjelder fisk.

Etter å ha fått en liten omvisning av Kjetil Holen i butikken, tok statsråden seg tid til et møte med Lutefiskfestivalen i etterkant. Allerede da signaliserte hun at hun gjerne ville komme tilbake til Hamar under Lutefiskfestivalen. 6. november er hun igjen gjest, og som vertskap skal Lutefiskfestivalen virkelig sørge for at statsrådens utsagn om at «Hamar er gode på fisk» stemmer.

Festivalens første æresmedlem

01.10.2015: Under Lutefiskfestivalen 2013 ble Jahn Otto Johansen utnevnt til Lutefiskfestivalens første æresmedlem og høye beskytter.

I statuttene til Lutefiskfestivalen heter det at: «Prisen går til personer som gjennom faglig kunnskap og lidenskap gir lutefisken og dens tilbehør den plassen som lutefiskmåltidet fortjener i folks bevissthet – om hva som forlenger livet».

Mannen som har skrevet boken: LUTEFISK – en kulturhistorisk kokebok, en bok han har blitt kåret til “The best Fish- and Seafoofbook in the World» har også blitt festivalens faste følgesvenn siden han gjestet bokkaféen på Gravdahl Bokhandel i Hamar under Lutefiskfestivalen 2013. I boken sier Jahn Otto Johansen blant annet: «Det må være noe i lutefisken som frembringer det gode i oss». 

Så sant så sant. Og Jahn Otto Johansen har erklært følgende om Lutefiskfestivalen: «Jeg kommer tilbake hvert år til jeg blir 100!» Du er så definitivt velkommen, Jahn Otto!


2019 © Lutefiskfestivalen - Drift og utvikling av Agreed AS