Det startet i 2013

LUTEFISKFESTIVALEN ble arrangert i Hamar for første gang 30. oktober – 2. november 2013. Etter de mange hyggelige tilbakemeldingene å dømme, ble dette en suksess. Det ga oss pågangsmot til å jobbe videre for å gjøre Lutefiskfestivalen til en årlig begivenhet.

Festivalen startet med kick-off på Gregers for samarbeidspartnere og inviterte gjester onsdag 30. oktober. Senere på kvelden ble dørene åpnet for alle. Latteren satt løst da vårt utvalgte panel bestående av Hans Sverre Bekk, Svein Arild Johnsgård og …… serverte vitser og historier i «RORBUA» med Einar Busterud som rormann.

Torsdag 31. oktober var viet kultur- og bokkveld på Gravdahl bokhandel med foredrag og boksignering v/Jahn Otto Johansen. Forfatter Knut Faldbakken og trubadur Tor Karseth sørget for at kvelden ble krydret med såvel verbale betraktninger om lutefisken og vår egen vise «Lut og kaldt vatn» framført av og signert Tor Karseth. Kvelden ble avsluttet med Jan Erik Vold, Kåre Virud mfl på Gregers.

På fredag 1. november startet dagen med lutefiskmåltider på Hamarstua Spiseri, Pepperkverna,  Stallgaarden/BigHorn og Victoriahaven. Samtlige spisesteder hadde besøk av Tor Karseth og Knut Faldbakken som krydret måltidene med visesang og en verbal hyllest til lutefisken. Mange fant veien til Gregers etterpå, for på Gregers Bar & Scene var det stappfullt da Kåre Spon Danseorkester vartet opp med 70- og 80-talls musikk

På lørdag 2. november startet dagen med musikalsk oppvarming på Gregers med Hedemarkens Sønner. Dagen fortsatte med lutefiskmåltider og fulle hus på samtlige spisesteder. Kvelden ble rundet av med trøkk: The Real Funkbook ga alt fra scenen på Gregers.

Det var første gang at fire restauranter i Hamar samarbeidet slik de gjorde under Lutefiskfestivalen 2013. Alle restaurantene hadde fulle hus begge dager, med unntak av cirka 10-15 ledige plasser på Stallgaarden fredag kveld. For restaurantene ble dette en økonomisk suksess. Og enda bedre: Det har aldri vært servert mer lutefisk i Hamar som denne høsten. Lutefiskfestivalen 2013 genererte verdier for cirka 1.05-1,1 millioner hvis vi summerer verdien av all ekstern omsetning.

Festivalen hadde på forhånd signalisert ambisjonene om «å bli en tydelig merkevare som framhever de sterke mat-tradisjonene i Innlandet, primærnæringens viktige innslag i lutefiskmåltidet, de lokale akevitt- og øl-tradisjoner og et bredt kulturliv. Lutefiskfestivalen skal være en arena for å etablere god og gjensidig næringsrelatert kontakt mellom Innlandet/Østlandsområdet og Lofoten som integrerer den landbruksbaserte næringen med nordnorsk fiskeri, spesielt Lofotens tørrfiskprodusenter». Denne ambisjonen gjelder fortsatt.

Lutefiskfestivalen ble lansert av festivalsjef Oddvar Hemsøe i 2012. I 2013 hadde Lutefiskfestivalen følgende styresammensetning: Knut Fangberget (leder), Torgeir Hagen, Anne Bjørg Røed, Wenche Skogvold, Kjetil Holen, Oddvar Hemsøe og Dag Henning Andersen (vara).

 


2019 © Lutefiskfestivalen - Drift og utvikling av Agreed AS