Om festivalen

Lutefisk er en gammel mattradisjon på Hedemarken. Føderådskontrakter helt tilbake til tidlig på 1700-tallet er beviser på det. Enda lenger tilbake, midt på 1600-tallet, reiste hedemarkinger til Rørosmart’n for å byttehandle med fiskerne som kom nordfra med tørrfisk. Det er dessuten funnet torskebein i ruinene på Domkirkeodden.

Så derfor er det kanskje ikke så rart likevel – at LUTEFISKFESTIVALEN har sett dagens lys – nettopp på Hedemarken? Vi siterer gjerne tidligere statsråd, nå fylkesmann i Finnmark og Troms og Lutefiskfestivalens andre æresmedlem, Elisabeth Vik Aspaker: «Det er fantastisk, og nesten litt naturstridig, at man på Innlandet i Norge har laget en så flott festival. Her har du landbruket og fiskerinæringa i skjønn forening».

Mye tyder på at vi ser ut til å ha lykkes med å gjøre litt ekstra stas på denne tradisjonsrike retten – som i vår tid er et FESTMÅLTID. Forfatter og tidligere journalist, og forøvrig Lutefiskfestivalens 1. æresmedlem og høye beskytter, Jahn Otto Johansen sier det slik i sin prisbelønte bok om lutefisken: «Det må være noe i lutefisken som frembringer det gode i oss».

Etter å ha gjennomført Lutefiskfestivalen i 2013, 2014, 2015 og 2016 har styret, restaurantene og andre involverte vært samstemte og entydige i sin evaluering: Vi har lagt et solid fundament for framtidige lutefiskfestivaler.   At produksjonsselskapet Tellusworks høsten 2014 valgte å vie ett programmene sine i serien «New Scandinavian Cooking/En bit av Norge» til Hedemarken og Lutefiskfestivalen, er mer enn en fjær i hatten for arrangementet. Det betyr at vi har nådd ut til cirka 250 millioner TV-seere i 20 land i løpet av 2015. Ingen dårlig PR for Hamarregionen og Lutefiskfestivalen!

I løpet av 2016 har dessuten vår egen festivalsjef Oddvar Hemsøe vært en av pådriverne for å etablere Innlandshavet. Tanken med Innlandshavet var å etablere den første nasjonale arenaen for bioøkonomi – i Hamar. En arena som var ment å samle både den blå og den grønne næringen, altså både havbruk og landbruk, fisker og bonde.

Tanken med Innlandshavet var å gjøre den til en årlig begivenhet i Hamar hvert år framover, i forbindelse med Lutefiskfestivalen. I 2018 ble det endelig en realitet: Cirka 100 deltakere fra hele landet møtte til konferansen «LAND MØTER HAV» i Hamar 7. november 2018. En direkte videreføring av idéen med Innlandshavet, og en fjær i hatten for festivalsjef Oddvar Hemsøe.

Det har hele tida vært vår ambisjon at Lutefiskfestivalen skal bli større, men i så fall skal vi vokse langsomt. I 2013 deltok fire spisesteder i Hamar. I 2016 hadde vi 12 spisesteder på menyen. I 2018 valgte vi å konsolidere og samlet oss om fem spisesteder i Hamar.

I 2022 markerte Lutefiskfestivalen sitt 10-årsjubileum. De tre nye postene i programmet da var gratis lutefisk til beboere på Klukstuen og Presterudsenteret i Hamar, BOBLER OG LUTEFISK – «Damenes frihetsaften» på Stallgården og vårt arrangement på Dr. Holms Hotel, Geilo. Alt dette tar vi med oss videre, og i 2023 utvider vi tilbudet med HERRENES LUTEFISKAFTEN på Stallgården i Hamar – og for ikke å glemme: Lutefiskfestivalen skal i år til Minneapolis/USA 11.november, nærmere bestemt i Norway House!

For Lutefiskfestivalen er samarbeidet med Godfisk/Norges sjømatråd svært viktig, og det er et mål i seg selv å koble torskefisket i Nord-Norge og norske tørrfisktradisjoner med vårt eget spiskammer. Derfor var det gledelig at vi i 2018 kunne innlede ambisjonene om et langvarig samarbeid med prisbelønte tørrfisk- og lutefiskprodusenten Brødrene Andreassen Værøy AS samt mesterkokk, verdensmester i tapas i 2017; Øyvind Bøe Dalelv.

Siden har Lutefiskfestivalen innledet spennende samarbeid med Hommelstad gård i Løten og Rondane Mandel.

 

Styret i Lutefiskfestivalen AS har følgende sammensetning:

  • Knut Fangberget (leder),
  • Tore Løvås (nestleder),
  • Jan Prestegård og
  • Oddvar Hemsøe (daglig leder/festivalsjef)

Lutefiskfestivalen er registrert i Brønnøysundregistrene som et aksjeselskap med org.nr. 912315096.

Selskapet eies av: Oddvar Hemsøe (74 prosent), Knut Fangberget (13 prosent) og Tore Løvås (13 prosent)


2019 © Lutefiskfestivalen - Drift og utvikling av Agreed AS