JAHN OTTO JOHANSEN ER DØD

EN BAUTA HAR GÅTT BORT

02.01.2018: I dag fikk vi den forferdelig triste beskjeden: Jahn Otto Johansen er død, 83 år gammel.

Han var den selvskrevne kandidaten som Lutefiskfestivalens første æresmedlem – og høye beskytter. Tildelingen skjedde etter at Jahn Otto hadde kåsert om lutefisk basert på sin egen prisbelønte bok om lutefisken i en fullsatt bokkafé i Gravdahl Bokhandel  torsdag 6. november 2014. Siden har han fulgt oss trofast, de senere årene sammen med sin kone Siv Kirsten. Det eneste unntaket var i 2016, da Jahn Otto i en lengre periode var innlagt på Sofies Minde i Oslo. Derfor var det ekstra gledelig å ha dem begge tilbake i Hamar under Lutefiskfestivalen 2017.

De fleste lutefiskelskere i Norge kjenner hans lidenskap for dette festmåltidet, og det er ikke uten grunn at Lutefiskfestivalen bruker følgende sitat fra boken hans: «Det må være noe i lutefisken som frembringer de gode i oss». Det har heller ikke manglet på «godord» om Lutefiskfestivalen fra Jahn Otto, og det er klart det varmer en entusiast at han, på sin Facebook-profil etter fjoråret besøk blant annet skrev følgende: «Hemsøe fortjener selv alle tenkelige ordener og utmerkelser». 

Det har vært en glede å ha ham som vår æresgjest siden 2014, og vi savner ham allerede. Ingen av oss som satt rundt bordet for Lutefiskfestivalens spesielt inviterte gjester på Stortorvet Gjestgiveri i Hamar lørdag 4. november, vil glemme dette måltidet. Jahn Otto var et naturlig midtpunkt: Usedvanlig kunnskapsrik, vennlig, raus, klok, humoristisk og til stede. Lutefiskfestivalen har mistet en god venn og en fantastisk ambassadør.

Våre tanker går til familien, og i særdeleshet til Siv Kirsten.