Har du slekt i USA?

I 2025 markerer Norge sitt 200-årsjubiléet for norsk utvandring til USA med det nasjonale prosjektet “CROSSINGS 200”. I den forbindelse har Lutefiskfestivalen initiert et spennende samarbeid til hjelp for alle som vil finne ut om de har slekt i USA.

Cirka 900.000 nordmenn forlot fattigdommen i hjemlandet for å søke lykken i USA i perioden 1836-1960. Cirka 150.000 av dem var fra Innlandet. Var noen av de som emigrerte i din slekt?

«I 2023 arrangerte vi Lutefiskfestivalen for 120 gjester i Norway House i Minneapolis. I år utvides tilbudet til også å gjelde Fargo, Hamars vennskapsby i USA. For oss har samarbeidet med Norway House vært en «eye opener». Bare i Minnesota bor det 800.000 mennesker med røtter i Norge. Og faktum er at norsk-amerikanere spiser tre ganger så mye lutefisk som vi spiser i Norge, en tradisjon deres forfedre tok med seg fra Norge. Det bekrefter at mattradisjoner er en viktig kulturbærer», sier festivalsjef Oddvar Hemsøe i Lutefiskfestivalen.

Dette er bakgrunnen for at Lutefiskfestivalen har initiert et samarbeidsprosjekt for å pirre nysgjerrigheten for slektsgranskning i Innlandet. Tanken er å knytte de rette fagmiljøene tettere sammen for å gi slektsgranskningen et løft inn mot 200-årsjubileet.

Helt sentralt i dette samarbeidsprosjektet er naturlig nok Norsk utvandrermuseum, det eneste nasjonale museet i landet som i sin helhet fokuserer på norsk utvandring, hjemvandring og innvandring.
Naturlig nok involverer dette samarbeidsprosjektet også Arkivverket i Hamar og Slekt og Data Hedmark, et distriktslag i Norges største frivillige organisasjon for alle som er interessert i slektshistorie, hjelpe deg i gang.

I tillegg er også Anno museum med som aktør, og Magnus Sempler Holte, leder seksjon publikum og formidling, Anno Domkirkeodden sier at det ligger spennende muligheter for tilreisende, lokale og andre for å lete etter sin egen historie. Han peker også på at et nytt Regionalt Historiesenter på Domkirkeodden, som vil åpne til sommeren 2026, vil ha flotte lokaler og fasiliteter til å huse lag, foreninger og andre som ønsker å finne og utforske historiene om den norske utvandringen.


En entusiastisk gjeng: Foran fra venstre: Ida Kristine Teien, Crossings 200, Synne Stavheim, Arkivverket og Heidi Ringsrød, Slekt og Data Hedmark. Bak fra venstre: Terje Mikael Hasle Joranger, Norsk utvandrermuseum, initiativtaker Oddvar Hemsøe, Lutefiskfestivalen og Magnus Sempler Holte, Anno Domkirkeodden.

FOTO: Inger-Maren Slagsvold, Norsk utvandrermuseum.