Lutefiskfestivalen “eksporteres” til USA

13.09.2023: Nå skal Lutefiskfestivalen til USA! 11. november skal Lutefiskfestivalen i samarbeid med Norway House i Minneapolis/Minnesota servere lutefisk til drøyt 200 norsk-amerikanere lutefisk på ekte, norsk vis.

Hvor mange vet at det serveres – og spises MER lutefisk i USA enn i Norge? Det skyldes selvfølgelig det store innslaget av amerikanere med norske røtter i USA, og ingen «elsker» alt norsk mer enn norsk-amerikanere.

Bare i Minnesota er andelen drøyt 13 prosent av en befolkning på drøyt 5,7 millioner.  Ja, de «spiser» lutefisk – men HVORDAN? Med poteter, mais, hvit saus, litt lutefisk (kanskje litt skjelven) – gjerne supplert med kjøttkaker!

Så derfor: Vi skal bringe med oss den ekte, norske måten å spise lutefisk på. Og med oss på laget har vi premiert kjøkkensjef/kokk Rune Veslum, NKL. Rune skal sørge for at alt blir utført slik det skal gjøres, at fisken blir perfekt, og «skiver» – slik lutefisken skal. Og sammen med ham skal vi ta med oss elever og faglærer fra Storhamar videregående skole, matfag.

I ett år har vi hatt møter på Zoom med Tom Solberg i Minneapolis (opprinnelig hamarsing). Uten Tom sitt kjennskap til Minneapolis/Minnesota, hans kontaktnett og entusiasme, hadde dette vært vanskelig å realisere. I august reise styremedlem Tore Løvås og festivalsjef Oddvar Hemsøe til Minneapolis for å møte sentrale personer og samarbeidspartnere. En særdeles vellykket og effektiv tur, ikke minst takket være Tom sitt velregisserte program.

Det blir spennende – og vi gleder oss!

Styremedlem Tore Løvås (tv), festivalsjef Oddvar Hemsøe
og norskamerikaneren Tom Solberg har jobbet i det stille i
ett år med planene. Foto: Lutefiskfestivalen