LUTEFISKFESTIVALEN ble arrangert i Hamar for første gang 30. oktober – 2. november 2013. Etter de mange hyggelige tilbakemeldingene å dømme, ble dette en suksess. Det ga oss pågangsmot til å jobbe videre for å gjøre Lutefiskfestivalen til en årlig begivenhet.
Torsdag 31. oktober var viet kultur- og bokkveld på Gravdahl bokhandel med foredrag og boksignering v/Jahn Otto Johansen. Forfatter Knut Faldbakken og trubadur Tor Karseth sørget for at kvelden ble krydret med så vel verbale betraktninger om lutefisken og vår egen vise «Lut og kaldt vatn» framført av og signert Tor Karseth. Kvelden ble avsluttet med Jan Erik Vold, Kåre Virud mfl på Gregers.
På fredag 1. november startet dagen med lutefiskmåltider på Hamarstua Spiseri, Pepperkverna, Stallgaarden/BigHorn og Victoriahaven. Samtlige spisesteder hadde besøk av Tor Karseth og Knut Faldbakken som krydret måltidene med visesang og en verbal hyllest til lutefisken. Mange fant veien til Gregers etterpå, for på Gregers Bar & Scene var det stappfullt da Kåre Spon Danseorkester vartet opp med 70- og 80-talls musikk
På lørdag 2. november startet dagen med musikalsk oppvarming på Gregers med Hedemarkens Sønner. Dagen fortsatte med lutefiskmåltider og fulle hus på samtlige spisesteder. Kvelden ble rundet av med trøkk: The Real Funkbook ga alt fra scenen på Gregers.
Det var første gang at fire restauranter i Hamar samarbeidet slik de gjorde under Lutefiskfestivalen 2013. Alle restaurantene hadde fulle hus begge dager, med unntak av cirka 10-15 ledige plasser på Stallgaarden fredag kveld. For restaurantene ble dette en økonomisk suksess. Og enda bedre: Det har aldri vært servert mer lutefisk i Hamar som denne høsten. Lutefiskfestivalen 2013 genererte verdier for cirka 1.05-1,1 millioner hvis vi summerer verdien av all ekstern omsetning.
HVORDAN OPPSTOD LUTEFISKFESTIVALEN?
Det startet med en lutefiskmiddag på "Pepperkverna" i 2011, da en gruppe feststemte herrer "underholdt" hele restauranten med hvor morsomt de hadde hatt det på Rakfiskfestivalen på Fagernes helga før. Det var da spørsmålet dukket opp hos Lutefiskfestivalens grunnlegger, Oddvar Hemsøe: "Finnes det noen lutefiskfestival i Norge". Et søk på nettet bekreftet at det gjorde det ikke. Dermed startet han idéprosessen. I 2012 skrev daværende kulturredaktør i Hamar Arbeiderblad, Geir Vestad en kommentar med tittelen: "Hamar trenger en matfestival". Da tok Oddvar Hemsøe kontakt med Dag Henning Andersen på restaurant "Pepperkverna" som responderte tvert på idéen med å etablere en lutefiskfestival. Deretter presenterte Oddvar Hemsøe idéen i et privat selskap på nevnte restaurant - til stor begeistring.
19. september 2013 hadde HA sitt første oppslag om Lutefiskfestivalen. Og dermed var Hamars nye matfestival et faktum.